Foto: Ilse Hendrickx

Miss Blue Sky

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Dramaqueen.

Dat was ik al op jonge leeftijd.

In de afgedankte jurken van mijn moeder stond ik op het plein voor onze deur. Mijn moeder schaamde zich dood, in ons dorp rolde we al genoeg over de tong. Wij waren dat rare gezin met een moeder als kunstenares die haar man aan de deur zette en kind in veel te grote jurken. Ik trok me er niets van aan. Het verhaal moest gespeeld worden met de toevallige voorbijgangers als mijn publiek.

Eens de pubertijd voorbij voelde ik me toch veiliger aan de achterkant van een voorstelling. In het donker waar het kleine blauwe lampje de weg wijst naar de kostuums die een zurige lucht verspreiden. Het gefluister van teksten in de coulisse, een zinderen van zenuwen, het klamme begin naar een euforisch einde. Het stof dat zich vastzet in je neus, het smaakt naar meer.

Ik verstop me ondertussen al zeker 20 jaar in het stoffige donker van de backstage. Als freelance scenografe werk ik voor verschillende gezelschappen, zoals Compagnie de Koe, Kunstencentrum Vlaams Fruit, Ludvig productions, memoires Perdue om er een paar te noemen.

Ik ontwierp ook verschillende musical producties waaronder Ben X waarvoor ik genomineerd werd voor World Stage Design 2013 en mijn werk mocht exposeren in Cardiff. Ook in de filmwereld heb ik gewerkt als artdirector en setdresser.

Maar dat kleine meisje met haar jurken en te grote laarzen bleef aan me trekken. Ik moest opnieuw het plein op maar dan in een passend kostuum. Als heks mocht ik komen spelen bij amateurgezelschap Eigenwijs. Een droomrol, en een open deur naar audities. Ik heb mijn plein gevonden en ondertussen in 5 producties gespeeld bij verschillende theatergezelschappen.

Nog niet vrij genoeg.

Dromen van mijn plein met toevallige voorbijgangers.

Ideeën die zich vastbijten in mijn hoofd en dat stopt nooit. Miss Blue Sky rommelde al een tijdje onrustig onder mijn hersenpan. Teksten, beelden, vragen, dromen, ze bombardeerde me tot ik luisterde. Ik begon haar rode draad te zien!

Hier is ze dan Miss Blue Sky.

www.hannekevandekerkhof.be, voor het geval je nieuwsgierig bent naar mijn werk in het donker.

(c) Hanneke van de Kerkhof.

Alle rechten van intellectueel eigendom liggen bij Hanneke van de Kerkhof. Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Hanneke.